Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Библиотека: „Место за исцељење душе“

Библиотека: „Место за исцељење душе“

Обележен Дан библиотекара

Овог децембра ОШ „Марко Пајић“, Вича обележила је још један значајан јубилеј: Дан библиотекара Србије. Наиме, на овај дан, пре 70 година, 14. децембра 1947. године  основано је Друштво библиотекара Народне Републике Србије  и тај датум се обележава као Дан библиотекара Србије.

Обележавање овог значајног јубилеја испраћено је низом активности којим смо се подсетили на значај библиотека, књига и тзв. писане речи.

У првом сегменту нашег креативног часа причали смо о занимљивостима које се тичу библиотекарства. Ученици су сазнали која је најстарија, а која највећа библиотека на свету, која је најмања књига на свету, а која највећа, итд. Разговарали смо и о познатим библиотекарима међу писцима и познатим личностима (Луис Керол, Јакоб Грим, али и Казанова). Овај дан је био повод да се још једном осврнемо на лик и дело Иве Андрића, односно његов изузетан допринос развоју библиотекарства у БиХ. Сетили смо се податка о коме се и не зна толико, а то је Андрићева великодушност: писац је новац који му је припао као добитнику Нобелове награде дао за куповину књига и развој библиотека у Босни и Херцеговини.

У другом сегменту  часа  применили смо оно што смо сазнали на његовом почетку. Како смо навели  ̶  највећа књига на свету својеврсна антологија мудрих израза под називом „Најбоље од универзалних мисли“ и представља ризницу умотворина великана света. Ми смо се одлучили за израђивање сопствене антологије „Занимљиве мисли писаца за ђаке петаке“. Како су у радионици учествовали наши петаци, одлучили смо се да то буду познати писци попут Мике Антића, Душана Радовића, Бранка Ћопића, Марка Твена, итд. Ученици су се забавили креирајући странице ове мале антологије, а њихов рад помоћи ће неким новим петацима у разумевању стваралаштва многих писаца.

Надамо се да ће овај датум и наредних година остати повод да се о књигама и библиотеци прича и пише, кроз неговање  стваралачких активности најмлађих, јер библиотека је била и остала „место за исцељење душе“.

Маријана Стефановић

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*