Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Дечја недеља посвећена Николи Тесли

Дечја недеља посвећена Николи Тесли

И ове године наша школа је допринела обелажавању Дечје недеље. Ове године године смо, заједничким снагама ученика и наставника, недељу посветили  највећем српском научнику, Николи Тесли. При одабиру области „Деца и образовање“ трудили смо се да активности које смо спремили буду занимљиве нашим ученицима, како бисмо им лик и дело великог Тесле приближили на најбољи могући начин. Подстичући заинтересованост деце за образовање, подстичемо их да истражују, уче и стварају, истовремено изграђујући карактер  и јачајући им самопоуздање.

Како је мото овогодишње Дечје недеље гласио: „Подељена срећа, два пута је већа!“, и ми смо својим трудом показали да смо спремни да проширимо своје видике и несебично делимо стечено знање.

Низом активности Никола Тесла је у нашој школи, ове недеље, био централна фигура, а наши ђаци су истраживали, слушали и учили о Теслином детињству, раду и књижевној делатности.

На часу математике, у петом разреду,  о лику и делу Николе Тесле учили смо кроз тему „Никола Тесла и тајна која се крије иза бројева 3, 6 и 9”,  код ученика шестог  разреда причали смо о животу великог научника кроз тему „Биографија и изуми Николе Тесле”. Седмаци су истраживали „Занимљивости које нећете пронаћи на Википедији” где смо помињали све оне занимљаве стране Теслине личности (његово мишљење о накиту, светлости, љубави према голубовима, опседнутости да одређује запремину  сваког  свог залогаја, опседнутости бројем три). Код ученика осмог разреда проналазили смо Теслине мудре мисли, а тема је била „Цитати и изреке Николе Тесле”.

Последњи дан ове недеље наши седмаци су били предавачи. Они су заједно са својим наставницама  српског језика и књижевности и наставницом  физике спремили мултимедијално предавање „Тесла и књижевност, водич кроз виртуелни Музеј Николе Тесле“. На овом часу наши слушаоци били су ђаци шестаци. Говорили смо о Тесли као књижевнику, осврнули се на његово аутобиографско дело „Моји изуми“, и његово велико пријатељство са Јованом Јовановићем Змајем, који је написао песму у његову част, чије стихове носимо као поруку са овог предавања:

Остварена ј’ мис’о твоја

                      Мисо дивна и голема:

                     Међу нама биће веза,

                     А даљине нема, нема…

Наши ученици су се виртуелно кретали кроз Музеј Николе Тесле, што им се посебно допало, а наставница физике је била у улози водича, објашњавајући нам поставку музеја. На овај начин смо и ми, као и наши другари из Београда, били у могућности да обиђемо Музеј, на свој начин.

У наставку погледајте фотографије наших активности и обавезно посетите виртуелни Музеј  Николе Тесле:

https://nikolateslamuseum.org/virtuelno/longajland/

https://teslasciencecenter.org/members-only/tesla-science-center-exhibit/

 

                                           Маријана Главоњић, наставница српског језика и књижевности

                                             Ивана Басарић, наставница математике

0 Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*