Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Европски дан језика

Европски дан језика

     И ове школске године наша школа је обележила 26. септембар, Европски дан језика.

    Ученици су претходне године, на овај датум, упознати са основним подацима који се тичу обележавања дана у ком Европа слави језик у свим његовим облицима.

    Посебно се на овај дан скреће пажња на језичко благо старог континента, али и на потребу учења страних језика и познавање култура других народа.

   Тема данашњег часа, посвећеног језику, били су индоевропски језици, односно називи родбинских односа у језицима ове породице који упућују на њихово заједничко порекло. Други део часа ученици су били у прилици да покажу своје знање страних језика.  Задатак им је био  да пронађу еквиваленте српских  пословичних израза у енглеском и француском језику, у чему су имали успеха.

     Завршни део часа имао је за циљ да опомене на све чешћу употребу туђица у српском језику. Ученици су истраживали изразе који се употребавају у свакодневном говору, а пореклом су из страних језика и налазили њихове синониме које је је погодније користити.

     Данашњи час позив је ученицима да размишају о језику у контексту ширења својих знања, али и чувања свести о националној припадности и култури свога народа.

Маријана Стефановић

1474893922580 1474894177541 1474895158026

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*