Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Европски дан језика

Европски дан језика

Цела Европа данашњи дан, 26. септембар посвећује свим европским језицима, свим, без изузетка. Данас сваки од тих језика има једнако уважавање као што га имају велики, нама добро познати језици. И само данас су егал.

Овај дан приде је данас и пунолетан. Навршило се осамнаест година откако је Савет Европе одлучио да се овај датум посвећује истицању посебности сваког језика, његовог богатства и различитости усред универзалних сличности.

И наш језик је европски, сматрао нас неко делом Европе или не. То нам нико не може оспорити, језички корени су нам тапија и печат.

Језици Европе су тек три процента укупног броја језика на свету. Има их око 225. Али, замислите колико је то речи ако се мисли да сваки језик броји око 50 000 речи! И замислите колико сте богати када знате неки језик!

Питали сте ваше драге наставнике да вам открију које језике познају, течно говоре или само разумеју. Они су рекли своје, остављајући вам и поруку коју би требало да прочитате и уважите, јер је то заправо рекло њихово животно искуство.

Децо драга, учите језике, боље ћете разумети друге народе, бити бољи људи! Тако ћете створити могућност да и те друге приближите себи, свом језику, српском, да га учините познатијим, привлачнијим, а тиме и будете поноснији на сопствене корене, традицију и културу.

Данијела Шундерић, наставник француског језика

0 Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*