Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Европски дан језика

Европски дан језика

И ове школске године наша школа је обележила 26. септембар, Европски дан језика.

Ученици су упознати са основним подацима који се тичу обележавања дана у ком Европа слави језик у свим његовим облицима. Посебно се на овај дан скреће пажња на језичко благо Европе, али и на потребу учења страних језика и познавање култура других народа.

Низом игровних активности покренули смо ученике да активирају своја знања и науче нешто ново о језицима Старог континетнта.

Прва игровна активност била је Повежи заставу са европском земљом којој припада. Ученици су се лепо снашли у проналажењу застава, обе екипе су биле веома успешне. Додатни бод носио је погођен кош од стране представника екипа.

Друга игрица била је у знаку коцки коју смо назвали Направи ред, у којој  су учесници имали задатак да пронађу тачан редослед речи задатог идиома из енглеског језика.

Трећа игровна активност је, увек актуелно, Проналажење еквивалената идиома. Овај пут су ученици повезивали идиоме из српског језика са њиховим еквивалентом у енглеском језику.

Посебно се ученицима допала игрица коју смо назвали Смајлићи. Ученици су овде показали употребу разних речи и синонима које показују спектар човекових осећања.

Последња активност је ђацима задала највише „мука“. Иако захтевна, игра Tarsia била је активност у којој су ученици највише показали свој такмичарски дух. На крају смо успели да добијемо тачно решење овог задатка, на срећу и задовољство наших такмичара.

Честитамо нашим ученицима  на залагању и показаном знању.

Данашњи час позив је свима  да размишају о језику у контексту ширења својих знања и видика,  као и значају мултикултуралности уопште.

 

 Маријана Главоњић, наставник српског језика и књижевности

и Милош Крнетић, наставник енглеског језика

 

 

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*