Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Међународни дан матерњег језика: учење кроз игру

Међународни дан матерњег језика: учење кроз игру

Данас смо у нашој школи обележили Међународни дан матерњег језика. Овај, веома значајан датум, у свету и код нас, обележава  се 21. фебруара, и представља подсетник за сваког појединца о вредности матерњег језика као чувара националног идентитета и културе једног народа.

На часовима српског језика и књижевности код ученика петог, шестог и седмог разреда, потрудили смо се, да разноврсним садржајима, подсетимо ученике колико је српски језик леп, на његово богатство у речима, делима и писцимa. За то време су наши млађи другари били у посети школској библиотеци, где су се упознали са новим издањима којима је обогаћена библиотека. У пратњи својих учитељица, изабрали су наслове који су им се допали за нову читалачку авантуру.

Дидактичке игре које смо користили биле су занимљиве нашим ученицима, уживали су у такмичењу и извршавању задатака.

На сваком часу, као уводну игру, имали смо слагање реченице. Игра је захтевала брзину, а ученици су се такмичили у склапању правилног реда речи у реченици  која садржи већи број реченичних чланова.

Ученици петог разреда решавали су асоцијације чија су решења била основни појмови о матерњем језику. Ученици шестог разреда имали су занимљив задатак да проналазе синоним за стране речи које користимо у нашем  језику, који су део српског језичког блага. Ђаци седмаци, као најстарији, имали су сложеније захтеве. Њихова дидактичка игра звала се „Колико познајем српске књижевнике?“. Ученици су имали задатак да појмове, цитате које се односе на српске великане повежу са њиховим ликом и делом. Обновили смо знање о нјазначајнијим српским писцима: Иви Андрићу, Десанки Максимовић, Јовану Јовановићу Змају, Вуку Стефановићу Караџићу, Доситеју Обрадовићу и Браниславу Нушићу.

Утисак са данашњих часова је да су крoз игру остварени образовни циљеви наставе, на обострано задовољство наставника и ученика и да учење кроз игру представља успешан начин стицања и обнављања знања. Наравно, порука са данашњих часова је једногласна: „Волимо и негујмо српски језик!“

Маријана Главоњић

 

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*