Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Пролећна недеља

Пролећна недеља

У учионицу издвојеног одељења, у Доњем Дупцу, и поред честих тмурних дана, пролећно расположење је стигло. Током целе недеље, кроз све предмете прожимала се тема пролећа. У активностима су учествовали ученици првог, другог, трећег, четвртог рaзреда и ученици који похађају припремни предшколски програм.

Читале су се приче, читале су се и певале песме, сликало се и писало се на тему пролећа. Већ на почетку недеље, користећи разне технике на часу ликовне културе, пролећни радови су убрзо били готови и одмах су испунили школски пано. Украшавањем учионице у пролећном духу добили смо један свеж и радостан амбијент.

На часовима српског језика читали смо песме „У гостима“, „Цртанка“, „Љубавна песма“, затим приче „Бамби“ и његова прва посета пролећној ливади, „На пашњаку“ као одломак из романа „Хајди“, „Шума живот значи“. Ученици су писали саставе на тему пролећа, које су испунили живописним описима природе и илустрацијама. Говорећи о овој теми подсетили смо се карактеристика пролећа као годишњег доба из предмета свет око нас и природе и друштва.

Инспирације је било на претек и завршна активност је могла да почне. Задатак је да на часу литерарне секције направимо пролећни плакат. Идеја је била да ученици на белим картицама напишу прву реч које се сете, а да их асоцира на пролеће. Затим да је украсе и да напишу један пролећни опис за истоимену реч. Убрзо су се почеле низати речи шума, пчела, деца, поток, цвеће, лептири, маслачак, љубичица које су допуњене одговарајућим описима . Пролећне илустрације су употпуниле изглед картица и свака је пронашла своје место на плакату. Идеја је спроведена у дело и на крају активности ученици су били поносни.

На овај начин смо заокружили једну предивну тему пролећа, утврдили и проширили знања о истој и вратићемо јој се и следеће школске године са новим идејама.

Јелена Луковић, професор разредне наставе

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*