Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Срећан Дан школе!

Срећан Дан школе!

Основна школа „Марко Пајић“ данас слави 140 година постојања и рада.
Наша школа потиче из 1880. године. Израсла је из велике жеље за описмењавањем сиромашних мештана села Виче који су је својим мукотрпним радом и оскудним средствима изградили како су најбоље могли и знали. Изузетан допринос овом светлом подухвату дао је млади интелектуалац, великошколац, син овог села Марко Пајић. Осам година је учествовао и предано радио са децом све док га кобна смрт није у томе омела 1888. године.
За сав уложени жар, добронамерност и широко срце мештани су се одужили дајући школи његово име.Тако је и данас иако од тадашње зграде нема ни помена.Тридесетак година након што је изграђена школа је показала своју трошност и изискивала је нову грађевину. Учитељ Лука Лукић покреће иницијативу за градњу нове школе, али тешко бреме које су донели Балкански ратови и Први светски рат није дало да се то оствари. Тек 1924. године, уз велико залагање учитеља А. Суханова Вича добија нову школску зграду која и данас стоји на уласку у двориште.
И тако редом, свака генерација даривала је детаљ по детаљ, а све у жељи да рад и боравак у школи буду што пријатнији и лагоднији. Дух предака живи и у нама те се и ми трудимо да оставимо траг по ком ће нас будуће генерације знати.
Под окриљем ове школе делатност образовања и васпитања деце до 4. разреда обавља и издојено одељење у Доњем Дупцу које је са радом почело 1951. године.
Срећан Дан школе!

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*