Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Шта детету треба да расте до неба!?

Шта детету треба да расте до неба!?

Дечја недеља

                                                     од 3. до 9. октобра

Дечја недеља је највећа национална манифестација за децу, која се сваког октобра одржава у циљу уједињења свих друштвених актера са циљем континуинираног побољшања положаја детета. Она је и прилика да се укаже на постигнуто, али и на недостајуће у области промоције и заштите дечјих права у Републици Србији.

Дечју недељу препознају и обележавају све релевантне институције образовања и културе, социјалне и здравствене заштите, а симбол је и успешне сарадње државе, цивилних и струковних организација, као и угледних појединаца посвећених деци у заштити дечјих права.

Дечја недеља је уједно и најрадоснија седмица у години, обележена пуним учешћем деце у свим програмима који је прате и у којима деца имају прилику да покажу своје таленте, вештине и способности. Дечја недеља  је обележена под слоганом, „Шта детету треба да расте до неба!?“

Циљеви  Дечје недеље  су:

– скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце;

– указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце, и остваривању њихових права;

– презентација до сада постигнутих резултата;

– указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце;

– подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права, и оптимални развој сваког детета;

– промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу;

– покретање иницијатива и нових акција које доприносе побољшању положаја деце у Републици Србији, и остваривању њихових права.

Ученици наше школе, најрадоснију седмицу у години, дочекали су са нестрпњењем. Mи током целе године говоримо о правима детета, вршимо промоцију дечјег стваралаштва, ипак  прва недеља октобра се једва чека и у свечаном тону спроводимо све активности.

Најмлађи ученици, ученици првог разреда, свечано су постали чланови Дечјег савеза, са поносом носе беџеве – Ђак првак.

У оквиру слободних активности читали смо „Буквар дечјих права“, разговарали смо о томе шта је најбитније за одрастање, о љубави, срећи, пријатељству, поштовању, правима, потребама и обавезама  детета, направили смо пано „Дечја права“.

Омиљена активност „Цртамо по полигону“, одушевила је наше малишане, уживали су и исцртали најлепше мотиве, поруке за  непознатог друга…

Посетили смо  Школску  библиотеку, најмлађи ученици су се учланили и изнајмили прве књиге. Остали ученици су разгледали књиге и уз разговор са библиотекаром сазнали многе занимљивости о значају књига за сваког поједнца… Нјхрабрији ученици  су показали вештину читања…

Ученици су учествовали у хуманитарним акцијама, купили  су маркице и картице Црвеног крста „Трка за срећније детињство“. Учествовали су на кросу „Трка за срећније детињство“.

Српски савез професора физичког васпитања и спорта уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја организовао је Европски школски спортси дан, чији је главни циљ промоција физичке активности и укључивање што већег броја деце у процес физичког вежбања. Наши малишани су подржали ову активност. Организовали смо занимљиве и несвакидашње такмичарске активности. Наш циљ је био да се сви укључе и баве физичком активношћу. У госте су нам дошли другари из издвојеног одељења, поделили смо се у две „измешане“ екипе, такмичење је почело. Уз бурно навијање и грају, малишани су уживали и журли ка циљу… Бољи и спретнији су победили. Није било љутње, сви су уживали, уз слаткише следио је одмор и забава.

Уз игру, забаву, осмехе, музику и слаткише наши другари су испратили  највеселију и најрадоснију седмицу у години.

Фотографије у прилогу прате активности током Дечје недеље.

 

  1. 10. 2022. година                                                                                                                                                                                   Учитељице:

Вича                                                                                                                                                                                            Снежана  и  Душица

 

0 Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*