Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

У царству фантастичних гљива

У царству фантастичних гљива

Околина Основне школе „Марко Пајић“ Вича је позната по великом броју врста печурака, како јестивих тако и оних отровних. Најзаступљеније јестиве врсте су: вргањ, млекњача, лисичарка, сунчица, буковача…Како бисмо код ученика развијали свест о значају разноврсности живог света и препознавања врста печурака, једну активност посветили смо овом значајном царству, царству гљива.

Најпре су ученици у енциклопедијама гледали слике, уочавали основна својства гљива, њихове делове, разлике између отровних и јестивих. Потом смо у дворишту школе пронашли неколико примерака гљива, фотографисали их и на основу карактеристика одређивали да ли су јестиве или нису. Ученици су причали своја ранија искуства. Најбитније од свега је да су свесни опасности и да без добре обуке од стране стручног лица не би требало ризиковати. Гљивама се најчешће трују они који мисле да их познају него почетници. Не треба бити лакомислен и рескирати живот. На крају смо сликали печурке. Најопасније гљиве су по неком неписаном правилу и најлепше тако да је и највећи број ученика одабрао да слика или црта чувену црвену печурку са белим тачкицама, мухару.

У овој активности учествовали су сви ученици од првог до четвртог разреда, и из Виче и из Доњег Дупца.

Најуспешније ликовне радове смо послали на конкурс који је организовало Гљиварско друштво Ваљево поводом Дана Гљива на Дивчибарама.

Душица Сатарић, учитељица

1 коментар

  1. Jelena Kuzmin Guzina 10 месеци ago

    Сјајно!!!

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*