Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Дечја недеља од 4. до 10. октобра

Дечја недеља од 4. до 10. октобра

Дечја недеља је највећа национална манифестација за децу, која се сваког октобра одржава у циљу уједињења свих друштвених актера са циљем континуинираног побољшања положаја детета. Она је и прилика да се укаже на постигнуто, али и на недостајуће у области промоције и заштите дечјх права у Републици Србији.

Дечију недељу препознају и обележавају све релевантне институције образовања и културе, социјалне и здравствене заштите, а симбол је и успешне сарадње државе, цивилних и струковних организација, као и угледних појединаца посвећених деци у заштити дечјих права.

Дечја недеља је уједно и најрадоснија седмица у години, обележена пуним учешћем деце у свим програмима који је прате и у којима деца имају прилику да покажу своје таленте, вештине и способности. Дечја недеља је обележена под слоганом, чија инспирација су стихови песме Дете, нашег великог песника Љубивоја Ршумовића „ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ, ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ!“

Циљеви „Дечје недеље“ су:

– скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце;

– указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце, и остваривању њихових права;

– презентација до сада постигнутих резултата;

– указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце;

– подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права, и оптимални развој сваког детета;

– промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу;

– покретање иницијатива и нових акција које доприносе побољшању положаја деце у Републици Србији, и остваривању њихових права.

Ученици наше школе, најрадоснију седмицу у години, дочекали су са нестрпњењем. Mи током целе године говоримо о правима детета, вршимо промоцију дечјег стваралаштва, ипак  прва недеља октобра се једва чека и у свечаном тону спроводимо све активности.

Најмлађи ученици, ученици првог разреда, свечано су постали чланови Дечјег савеза, са поносом носе беџеве – Ђак првак.

Председник општине, 4.10. 2021. године, посето је нашу школу и најмлађим ученицима  уз честитке, поклонио  школске комплете са свескама, бојицама и додатним прибором.

У оквиру слободних активности читали смо „ Буквар дечјих права“, разговарали о правима детета, направили смо пано „Дечја права“.

Омиљена активност „Цртамо по полигону“, одушевила је наше малишане, уживали су и исцртали најлепше мотиве, поруке за  непознатог друга…

Организовали  смо „Јесењу ревију костима“, сви костими су били прелепи, ученици су уложили  много труда и маште у њиховој изради. Најлепша три костима, по мишљењу стручног жирија, су награђена, сви остали су похваљени.

Уз игру, забаву, осмехе, музику и слаткише наши другари су испратили највеселију и најрадоснију седмицу у години.

Учитељице: Снежана  и  Душица

0 Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*