Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Савиндан посвећен народном предању

Савиндан посвећен народном предању

У присуству  ученика, наставника, родитеља, представника локалне самоуправе, наша школа је и ове године прославила своју славу.

Сваки до сада прослављен 27. јануар,  у нашој школи,  имао је неку своју причу, а  овогодишњу Светосавску академију посветили смо народном предању.

Гости школе су на улазу добили поклон, мали, али поучни знак пажње. Наиме, сваки гост је добио по једну легендарну причу о Светом Сави која у себи носи одређену поуку о томе како се треба владати у духу православља. Уз овај поклон даривали смо им и по једну поруку светских великана на тему учења и лепог васпитања.

Предања су  места у књижевности у којима понајвише живи дух Светога Саве и представљају драгоцено благо српског народа. Савино име познајемо у именима разних места, географских локалитета, а његова чудотворна моћ крепи звучношћу јединственог имена: Сава. Ову тезу доказали су наши ученици припремивши нам најзанимљивија предања о Светом Сави, уз визуелни приказ различитих локалитета и прича повезаних са Савиним ликом и делом.

Централни део данашњег славља представљала је адаптација легендарне приче „Свети Сава као лекар“.

Наши  даровити  глумци одушевили су публику изведбом овог занимљивог  комада. Свечану академију употпунио је хор изводећи пригодне песме посвећене првом српском просветитељу.

Наши ђаци су се и ове године такмичили: победницима литерарно- ликовног  конкурса  „Ко је био Свети Сава?“  Анђели Капларевић, Анђели Главоњић, Филипу Басарићу  и  Кристини Главоњић   уручене су награде, као и победнику традиционалног Савинданског турнира у стоном тенису, Стефану Луковићу.

Још једном се захваљујемо свим присутним гостима и похваљујемо наше вредне ученике!

Срећна нам свима слава и живели!

                                                                                 Маријана Стефановић

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*