Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

„Велико срце деце Србије“: Дечја недеља у нашој школи

„Велико срце деце Србије“: Дечја недеља у нашој школи

Дечја недеља је највећа национална манифестација за заштиту и промоцију дечјих права, али она недеља у школском календару  у којој се дечја реч највише чује и одзвања.

Ове године обележили смо је у нашој школи низом активности ученика, учитељица и наставника. Мото овогодишње дечје недеље био је „Велико срце деце Србије”,  а ми смо се потрудили  да наше активности буду у складу са слоганом, да промовишу другарство, емпатију, сарадњу, лепу реч, спортски дух и све оно добро што откривамо у сваком од нас. Радионице и активности смо, свакога  дана,  груписали по тематици, а у прилогу се може видети како је то изгледало од понедељка до петка у нашој школи.

Понедељак: „Да се упознамо“  и  „Жврљијада“

Наши предшколци, мала дружина, посетили су своје другаре млађих разреда и на кратко стекли искуство о томе како изгледа један школски час. Учитељице, Снежана Маричић и Душица Сатарић, показале су малишанима своје учионице и упознале их са својим ученицима и активностима ученика млађих разреда. Након тога заједничим снагама осликавали су спортски терен наше школе.


 

 

 

 

Уторак: „Моје срце је велико, мој глас далеко се чује“ и  „Мала прича о великој  Жичи“

Објединивши наставу српског језика и књижевности, ликовне културе и информатике и рачунарства  ученици  млађих и старијих разреда  представили  су себе кроз одговоре на тезе и питања: Ко сам ја? Волео бих/волела бих…Мој животни мото је…Велико срце деце огледа се у… Своје одговоре су записали, а онда се на својеврстан начин представили свом одељењу. Учествовали су у обради своје фотографије (портрета)  на часовама информатике и рачунарства, а затим на Ликовној култури направили позадине за текст који су писали на часу Српског језика и књижевности. Од радова смо направили колаж који се налази на нашим Зидним новинама.

На часу Верске наставе  одгледали смо пројекцију анимираног филма за децу „Мала прича о великој Жичи“, аутора, песника, Милоја Радовића из Краљева. Претходне године, захваљујући вероучитељу Немањи Матејићу, имали смо част да нам у госте дође песник, а већ ове године гледамо његово ново дело. Ученици су са одушевљењем гледали филм, уједно се и присетила нашег пријатеља, чудесног песника великох бркова, са шеширом на глави.

Среда: „Дан здраве хране“ и „Жврљијада“ у Доњем Дупцу

Вредне учитељице су са својим ученицима промовисале правилан начин исхране сваког детета. Ученици су у школу понели воће по избору, а онда су на часовима разговарали о важности здраве хране и употреби воћа и повраћа у исхрани, а након тога су и пробали воћку коју су добили од свог друга/другарице. У исто време у Доњем Дупцу ученици су имали „Жврљијаду“. На фотографијама се може видети колико су уживали у свим активностима овога дана.

Четвртак: „У здравом телу здрав дух“: спортске игре и гостовање малишана из ИО „Доњи Дубац“  (дружење кроз спортске активности, песму и игру)

Ученици су учествовали у спортском надметању које се састојало од неколико игара: провлачење лопте, штафетна игра са лоптом, ношење јајета, превлачење конопца, скакање у џаку. Посебно су уживали у овом виду активности, такмичењу у спретности и физичкој издржљивости. На крају активности, видно уморни, али и срећни завршили смо дан посвећен спорту.

Петак: „Од срца срцу“  и  израда плаката  у  ИО „Доњи Дубац“ на тему „Велико срце деце наше школе“

Ученици су имали задатак да напишу писмо свом другу, и по жељи им поклоне неку своју рукотворину (цртеж, песму, итд.) У наставку погледајте најоригиналније радове  наших ђака. Данашња активност сваком је изазвала осмех на лицу. Мали знак пажње, закључили смо,  за сваког од нас представља ипак велики гест.

У издвојеном одељењу у Доњем Дупцу, последњи дан Дечје недеље смо посветили изради школских плаката под називом „Велико срце деце наше школе“ који ће бити изложени у школским просторијама.Уз фотографије деца су представила себе, своја интересовања, као и то у чему се огледа велико срце деце Србије. У порукама се може препознати емпатија, ведар дечји дух, идеје од другарству и хуманости.

Поносни смо на наше ученике, учитељице и наставнике који су успели да ову важну недељу обележе интерактивно  у коме је центар свих дешавања био на нашим ђацима. Нека поруке са овонедељних активности буду:  Разговарајмо са децом, али и између себе, шта све можемо да урадимо да унапредимо живот у школи и ван ње.

Нека мерила вредности буду тежња да свакога дана учинимо по један мали корак да се приближимо једни другима!

 

                                                                     Маријана Главоњић, наставница српског језика и књижевности

0 Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*