Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Дан просветних радника , 8. новембар

Дан просветних радника , 8. новембар

„Ситни су људи који учитеља за ситно сматрају“,  Доситеј Обрадовић

Наша школа је и ове године пригодним активностима обележила Дан просветних радника.

Према УН Међународни дан просветних радника је 5.октобар који се обележава се широм света, у преко сто земаља, мада се датум обележавања понекад и разликује од земље до земље.

У земљама у којима се овај дан слави  као обележје је узет битан моменат за националну просвету те земље.

Србија, српски ђаци и просветни радници овај дан везују за рођење Вука Стефановића Караџића,  учитеља, писца, реформатора, једном речју, ослободиоца српске науке и уметности.

Наши вредни  ђаци, заједно са наставницом српског језика,  Маријаном Стефановић, решили су да данашњи наставни дан посвете Вуку Караџићу, али и да се сами опробају у наставничкој улози.

На часу српског језика, ученица осмог разреда, Кристина Караџић, била је наставница. Ревносно је обавила посао утврђујући синтагме са својим ђацима (другарима). Ученици су се забавили и утврдили знање о синтагмама.

Посебно су били вредни Милош Михаиловић и Александар С. Ковачевић, који су, заједно са наставницом, припремили презентацију о  занимљивостима из живота нашег великана. Причали смо о Вуковом љубавном животу, односу са породицом, ставу  цркве према реформатору, односу са Милошем Обреновићем и Вуковим потомцима. Презентација је употпуњена видео снимцима, исечцима из филма „Вук Караџић“, а на крају је и одржан квиз у ком су ученици показали колико познају лик и дело Вука Караџића.  Били су вредни и Бранислав Милекић и Александар М. Ковачевић, који су направили паное и илустровали  најважнија обележја живота и рада Вуковог.

Надамо се и да ћемо и наредних година бити инспирисани на то да свет око нас подесетимо на значај  Вука Караџића, и не само Вука, већ и Вукових наследника,  свих оних  којима је  просвета основна делатност, који живе, раде и стварају за нове генерације.

Маријанa  Стефановић

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*