Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Наше луткарско позориште

Наше луткарско позориште

Позориште ‒ уметност која оживљава снове, у њега може стати цео свет, људи, животиње, села, градови, јунаци из бајке… Кроз позориште се можемо вратити вековима у прошлост, а можемо и врло лако отићи до далеке будућности. Са њим је све могуће.

Још од 1961. године, на предлог председника Арви Кивимаа из Финске, а на иницијативу Међународног позоришног института, 27. март се обележава као Свестки дан позоришта. Организују се разне манифестације у културним установама широм света. Најважнији део, који је постао традиција, јесте међународна порука коју сваке године пише позоришна личност светског угледа. Она се преводи на више од 20 светских језика, чита пред многобројном публиком у позориштима широм планете.

Основана школа „Марко Пајић“ из Виче, издвојено одељење Доњи Дубац,  овај Дан обележила занимљивим игровним активностима малишана. Наиме, створили смо своје  мало луткарско позориште. Наши вредни ученици  донели су материјал за рад ‒ вуну, разне врсте тканина и вунице, дугмиће, конац, варјаче, чарапе, корпице за колаче, гумице за тегле. Направили смо малу радионицу и уденули јој креативни дух. Разговарали смо о улогама глумаца, редитеља, сценографа. Присетили смо се драмских текстова које смо обрадили и одабрали  ликове које ћемо приказати.

Ученици су показали велику заинтересованост и креативност у раду. Вешто су бојили, резали колаж папир. Вуница је лагано постајала луткина дуга коса, а дугмићи крупне, радознале очи. За час су се варјаче и чарапе претвориле у ликове из бајки.

Сцена и лутке су биле готове, све је било спремно за почетак представе. Ученици су својим гласовима оживели лутке и наша мала учионица је на кратко постала позоришна сцена. Кроз ову радионицу ученици су показали велики таленат и, ко зна, можда се баш у неком од њих крије будући глумац, редитељ или сценограф.

Јелена Луковић

Основна школа „Марко Пајић“

Издвојено одељење Доњи Дубац

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*