Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Савиндан у нашој школи: врлине које чува и негује дух светосавља

Савиндан у нашој школи: врлине које чува и негује дух светосавља

Просветитељ Божији рађа се у једном времену, у једном народу, али управо зато што се Богом посветио, што је у себе примио светост Вечнога Бога, он постаје и заувек остаје Светитељ свих људи. Такав је, можемо рећи, Божији човек Свети Сава. Вођен својом светошћу, својим духовним и благодетним зрачењем обасјао је читав наш народ и постао Светитељ чија се реч чује и ван граница земље Србије.

Знаменитог Светитеља и првог српског учитеља слави школа, а ми као њени представници изнова тражимо инспирацију у лику и делу Савином.

Предање каже: Свети Сава је жив и сада, ко свети Архангео и Свети пророк Илија, и сада је на земљи, али га ми не видимо.

Места у књижевности у којима понајвише живи култ Светога Саве представљају  легендарне приче и народна предања, благо српског народа сачувано до данашњих дана. Савино име познајемо у именима разних места, географских локалитета, а његова чудотворна моћ крепи и даље звучношћу јединственог имена Сава.

Како је сваки досадашњи прослављен 27. јануар имао неку своју причу, ова наша, данашња, била је посвећена ставаралаштву које за тему има Светога Саву, места којима је прошао Светитељ и врлине којима нас је учио и  које нам је у аманет оставио да негујемо заувек.

Наша школа је, као и претходних година, била идејни творац конкурса „Ко је био Свети Сава?“. На конкурсу је победила Анђела Басасарић, ученица седмог разреда,  којој је овим поводом уручена награда. Награде су додељене и победницима Савинданског турнира, на коме је прво место освојио ученик осмог разреда, Алекса Јоровић.

Наши рецитатори Катарина Сатарић, Јелена Тадић, Бојана Јеремић и Лена Герзић задивиле су присутне узвишеним стиховима о првом српском просветитељу.

Занимљивости које носе места названа Савиним именом некада у народу нису позната, зато смо решили да читајући предања то и представимо нашој публици.  Данас смо се осврнули на места у нашој околини која носе име првог српског просветитеља, а како бисмо дочарали садржај легенди, спремили смо и фотографије локалитета које помињемо. На пројектору смо полазали локалитете из наше околине: Горачиће, Радочело, Каблар и Савинац. У овом мултимедијалном делу приредбе своје умеће су показали ученици Игор Басарић (рад у презентацији), Ратко Сатарић и Алекса Јоровић.

Представили су нам се и најмлађи ђаци наше школе, заједно са предшколцима, са рецитацијама посвећеним првом српском просветитељу. Хвала им за озбиљност и преданост коју су показали на овај узвишени дан.

Хор је извео предивне композиције: „Говори Господе“ и „Деца неба“ у којима смо заиста уживали. Наш ученик Владан Тадић пратио је хор на клавијатури.

Последњи део свечане академије представљала је адаптација сценског исказа „На прагу“, коју су извели ђаци петаци. Талентовани глумци потрудили су се да вам представе, на веома поучан начин, све оне вредности које чува дух светосавља. Какви смо ми све људи чули смо у овој драмској игри и нека поука коју ћемо из ње понети буду Исусове речи: „Не судите да не будете суђени!“.

Хвала свим учесницима програма, ученицима и  наставницима за труд и рад који су показали припремајући свечаност. Срећна нам свима школска слава Свети Сава!

У прилогу можете прочитати победничку песму нашег литерарног конкурса, коју је написала Анђела Басарић:

Ко је био Свети Сава?

Ја сам дете светосавско

и Светом се Сави дивим.

У мојој се школи слави

 и певају песме Сави.

Он је стабло посадио

са кога се и плод бере.

Ретко дрво које стоји

и врмену одолева.

Шибале га хладне зиме и

олује  љуте.

Опало лишће зрело, позлати наше путе!

И стопе је оставио

што по њима деца газе,

и да њима, као Сави, позлаћене буду стазе.

Само Србин, кроз векове, славио је Светог Саву,

 уз груди га своје свија

 и не даје забораву.

Маријана Главоњић,  наставница српског језика и књижевности

 

        

 

 

0 Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*