Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Спој поезије и православља на једном школском часу

Спој поезије и православља на једном школском часу

„Слава Господу на небесима, а на земљи мир.“

Дана 29.11.2022. године, на позив свештеника Немање Матејића, посетили су нас песници Милоје Радовић, Биљана Миљковић и Снежана Тодоровић.  Са собом су унели топлину, добро расположење, смех, срдачност и лепу реч, а нашу библиотеку оплеменили су пажљиво одабраним књигама за децу и одрасле, што је несебични дар Зорице Јанковић, власнице књижаре „Прозор“.

Песник Милоје Радовић овом приликом читао је стихове из ауторске збирке „Мале песме“ и представио је своју књигу „Мала прича о великој Жичи“, дивну поему о настанку Жиче, прилагођену дечијем узрасту, а ипак писану узвишено-молитвеним стилом.

Биљана Миљковић, мултиталентована учитељица, која слика, пише, пева и компонује,  представила је композицију „Пред иконом“ у изведби музичког ансамбла „Херувими“, као и своју збирку песама „Кроз лепоте одрастања“. Том приликом указала нам је на путеве сазревања, ђачке чарке и неспоразуме, а ученицима досадно градиво преобличила стихом, откривши нам да постоје чак и везе између математике и чоколаде.

Ученици су, у знак захвалности, а у духу овог нашег часа поезије, прожетог православљем, на крају сусрета, отпевали песму „Ми смо деца неба“, што су својим гласовима подржали Биљана Миљковић и Немања Матејић. Поред духа окрепили смо и тело дивним кифлицама са бундевом, које су са пуно љубави створиле умешне руке Снежане Тодоровић. Јер, кулинарство је, такође, уметност, баш као и поезија! А из свега проистиче доброта „као најлепши зачин животу“.

Захваљујемо се овим дивним уметницима и људима на духовном и књижевном дару и надамо се поновним сусретима!

Милица Милошевић, професор српског језика и књижевности

0 Comments

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*