Контакт: 032/864-001 / osmarkopajic@gmail.com

Хлеб живота

Хлеб живота

Хлеб у нашим животима има веома значајно место. Од њега нам живот значи. Он  нас храни, чини да растемо, да будемо добро и здрави. Хлеб има симбол живота. И сам српски народ има велико поштовање према њему. Не баца га баш тако олако, па чак и мрвицама које се истроше, хране небеске птице.

Подстакнути причом о хлебу и уопште о значају истог, деца су на веронауци направила неколико хлебова која се у теологији називају Нафора или просфора. Овај Хлеб се доноси у Цркву, на Литургију, и њиме свештеник врши проскомидију. Из њега се вади Агнец, који представља Исуса Христа и народ и свештеник се њиме причешћује. Ваде се честице за Пресвету Богородицу, Светитеље Божје, али и за здравље и покој наших ближњих.

И као што не можемо да живимо у овом животу без хлеба, тако и у оном духовном животу не можемо да живимо без небеског хлеба, а то је сам Господ Исус Христос. И у молитви Оче наш се молимо да нам Бог Отац дарује насушни Хлеб, које је Тело Христово на Литургији, да њега једемо за живот вечни и спасење.

Немања Матејић, наставник верске наставе

0 коментара

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*